fredag 17. juni 2016

Smaken av sommer

Hva smaker vel mer sommer enn deilige røde jordbær?
Vi har vært og plukket i åkeren rett over veien her.


Det er Thomas Kristian Torp som har jordbær på denne åkeren.
Han selger både ferdig plukka, og som selvplukk.
Vi kan virkelig anbefale disse bærene!


Trenger dere tips til hva dere kan gjøre med de etter plukking, så kommer det her.


Noen ble bare frosset ned hele.
De skal senere taes opp, drysses med melis og serveres med fløte eller vaniljesaus.

Eller du kan lage den ultimate sommer drinken, strawberry daiquiri.

I min blender bruker jeg 2 dl vodka.
(Det skal egentlig være rom, men vodka er minst like godt.)
Fyll opp med frosne bær, dryss over litt melis, og saften fra en halv lime.
Miks, fyll opp glassene og server med sugerør.
Veldig enkelt og veldig friskt og godt.
Det blir 4 ganske store glass.

Noen sier faktisk at bærene blir enda sundere blandet med alkohol.
 Perfekt som velkomstdrink på sommerfesten.

Til barna kan du lage denne versjonen;

4 dl frosne jordbær, 4 dl vanilje yoghurt og en banan mikses i blender.
Fyll i høye glass med sugerør, og pynt med et jorbær eller en skive kiwi på kanten.
Det blir to glass av denne oppskriften.


Selvsagt må vi ha jorbærsyltetøy også i fryseboksen.
Disse er bare knust med potetmoseren.
De blir spist på brødskiva.

Noen kjørte jeg også i blenderen, og fylte på gamle ketchup og dressingflasker.
Det blir nydelig saus til riskremen på julaften, og til is.

Oppskrift på syltetøyet som fryses ned er enkel;

2 kg jordbær
1 kg sukker
1 pose certo frysepulver


Disse glassene har Tomek laget etter oppskrift fra moren hans i Polen.

Fyll jordbær på rene, varme glass.
Slump over litt sukker og kokende vann.
Skru på lokk.

Legg et lite håndkle i bunnen av en stor gryte, og kok opp vann, så det dekker ca halve glasset.
Kok glassene i 10 minutter og sett de opp ned på benken til dagen etter.

Disse lagrer vi bare i spiskammerset.
Til "finere" middager drikker vi saften, og spiser bærene til dessert.


Jordbær er egentlig ikke bær i det hele tatt, men en frukt.
Ville markjordbær har vært kjent siden romertiden, 
men kommersiell dyrkning begynte ikke før på 1800-tallet. 
Det var krysninger mellom europeiske og amerikanske jordbærplanter 
som til slutt ble til de jordbærplantene vi kjenner i dag.
Jordbær inneholder mye polyfenoler, som er veldig bra for hjertet.
De er også rike på C- vitamin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar